Kanerva

Alan kehityksen kärjessä ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

Oulun vanhin kukkakauppa, perustettu 1946.

Yritys

Kukkakauppa Kanerva on laadukasta oululaista käsityötä tekevä kivijalkamyymälä Oulun keskustassa. Kanerva tunnetaan erinomaisesta palvelusta, ammattitaidosta ja laadusta. Laatu ja ammattitaito ovat olleet aina yrityksemme kulmakiviä ja näkyvät kaikessa mitä teemme. Oma maahantuontimme varmistaa sen, että pystymme tarjoamaan asiakkaillemme aina markkinoiden laadukkaimmat tuotteet. Henkilökuntamme ammattitaidon jatkuva kehittäminen varmistaa käsityöllä tehtävien tuotteidemme laadukkuuden. Me Kanervassa teemme ylpeänä oululaista käsityötä ja haluamme päivittäin ansaita asiakkaidemme arvostuksen.

Olemme valtakunnallisen verkkokukka.fi verkkokaupan ja välitysketjun jäseniä ja kauttamme saat kukat kaikkialle Suomeen. Kansainvälisen Interflora-ketjun jäsenenä pystymme toimittamaan kukkasi myös kaikkialle maailmaan. Olemme avoinna 362 päivää vuodessa valmiina palvelemaan asiakkaitamme niin ilon kuin surunkin hetkinä.

Historia

Kukkakauppa Kanerva perustettiin heti sodan päättymisen jälkeen ja silloin yrityksen nimi oli Kukka- ja vihanneskauppa Kanerva. Tuolloin valikoimaamme kuuluivat kukkien lisäksi myös perunat ja vihannekset. Muutamaa vuotta myöhemmin yritys muutti nimensä Kukkakauppa Kanervaksi ja erikoistui pelkästään kukkien myyntiin.

kanerva-historiaYritys on toiminut Asemakadulla lähes koko olemassaolonsa ajan. Historian ensimmäinen toimintavuosi vietettiin Pakkahuoneenkadulla ja vuodesta 2016 alkaen uusi sijainti on ollut osoitteessa Hallituskatu 22.

1950-60 -luvuilla Kanerva oli pieni kukkakauppa, joka taisteli olemassaolostaan kovassa kilpailutilanteessa. 1970-luvun alussa kukkakauppa Kanerva olisi lakannut olemasta, ellei Tuulikki Pesonen olisi ostanut liikettä itselleen vuonna 1973. Tuosta vuodesta alkaa Kanervan todellinen kasvu sellaiseksi kuin me tänä päivänä Kanervan tunnemme. Tuolloin Kanerva sijaitsi osoitteessa Asemakatu 12, eli ”vanhan viinakaupan” vieressä. Herrat kävivät ostamassa konjakkinsa ja samalla noutivat kukat rouvalleen. 1970- 80 -luvut olivat aikaa, jolloin Oulussa oli kymmeniä kukkakauppoja. Kukat tulivat suomalaisilta puutarhoilta ja luonnonmateriaalien käyttö oli normaalia.

Vuonna 1991 Tuulikki Pesonen teki liiketoiminnallisesti ison liikkeen. Keskellä syvintä lamaa hän siirtyi uusiin liiketiloihin Asemakatu 10 (kulmahuoneisto) ja vuotta myöhemmin laajensi viereiseen liiketilaan. Nykyinen Kanerva oli syntynyt. Tässä Asemakatu 10 osoitteessa Kanerva palveli asiakkaitaan 25 vuotta vuodet 1991-2016.

kanerva-historia2
Tuulikki Pesonen

Euroopan avautuminen merkitsi Kanervalle paljon. 1990 -luvun puolivälissä hollantilaiset rekat alkoivat tarjota tuotteitaan myös Kanervalle. Valikoimamme laajeni ja tuotteiden laatu parani. Vielä tänäkin päivänä oululaiset näkevät viikoittain Heyer -rekan vierailevan Kanervan edessä. Tämä rekkahan on myös Kalevan sivuilta tuttu.

Kanervalla on myös ollut muita liikkeitä Oulussa ja Oulunsalossa. 1990 -luvun lopussa, Valkealinnan kukkakaupan lopetettua, Kanerva perusti samaan tilaan toisen kukkakaupan. Kanervalla oli siis kaksi liikettä 100 m päässä toisistaan. Liikettä pidettiin vain 2 vuotta, mutta tällä tavalla estettiin uuden kukkakaupan tulo samaan kortteliin. Kanervan jälkeen liiketilaan tuli baari Never Grow Old. On huomioitava, että 1990 -luvulla Oulun keskustassa oli 20 kukkakauppa kun niitä nyt on enää 3. Oulunsalon kauppakeskus Kapteenissa Kanervalla oli sivuliike vuodet 2005-2008.

kanerva-historia3Tuulikki Pesonen teki puolisonsa Jorman kanssa vuodet 1973-2006, eli 33 vuotta työtä sen eteen, että Kanervasta tuli ammattitaitoinen laatutalo. Tuulikki oli useita vuosia Suomen kukkakauppiasliiton hallituksen jäsen ja veti liiton Pohjois-Suomen piiriä useita vuosia. Tuulikin rooli koko Pohjois-Suomen floristisen ammattitaidon kehittäjänä on ollut merkittävä. Piirin puheenjohtajana hän raskaan yrittäjäroolinsa ohella järjesti vuosittain useita sidontakoulutustapahtumia muille yrittäjille.

Vuonna 1998 Tuulikin tytär Sari Kuosmanen meni tilapäisesti auttamaan äitiään kukkakaupalle, vannottuaan aikaisemmin, ettei koskaan ryhdy kukkakauppa-alalle. 2000 -luvun alussa äidin opit täydennettiin floristin tutkinnolla. Floristimestarin opinnot jatkuivat, mutta perheen ja työn paineet pakottivat keskeyttämään opinnot ennen valmistumista.

Kanervan uusi sukupolvi astui vastuuseen 2006 onnistuneen sukupolvenvaihdoksen myötä. Sari Kuosmanen otti yrityksen johtoonsa. Hänen puolisonsa Kari on ollut vahvasti mukana perheyrityksen toiminnassa tehden samaan aikaan uraansa liike-elämässä.

Kukkakauppa Kanerva Asemakadulla
Kukkakauppa Kanerva Asemakadulla

Vuonna 2006 Kanerva aloitti oman maahantuontinsa Hollannista. Tämä mahdollisti laadun edelleen parantamisen ja toi valikoimiin lisää uutuuksia. Onnistunut sukupolvenvaihdos ja liiketoiminnan raju kasvu toivat Kanervalle Oulun yrittäjien Vuoden yrittäjä palkinnon vuonna 2007. Toimintaa kehitettiin vahvasti kaikilla osa-alueilla ja vuonna 2010 Kanerva avasi ensimmäisen verkkokauppansa.

2000 – luvun loppu oli murroksen aikaa. Taantuma alkoi vahvana ja samaan aikaan kukkien myynti kauppaketjuissa kasvoi. Kanerva oli kuitenkin tehnyt strategisen valinnan 2006 ja päättänyt keskittyä laatuun, palveluun ja ammattitaitoon. Tämä valinta on toiminut ja olemme tänä päivänä ylpeitä Oululaisen käsityötaidon ammattilaisia.

Vuonna 2016 Kanerva muutti pois oululaisille tutusta liiketilasta osoitteeseen Hallituskatu 22. Kukkien myynti jatkuu samalla laadulla ja ammattitaidolla kuin ennenkin, mutta uudet tilat ovat mahdollistaneet muun tuotevalikoiman kasvattamisen. Nykyinen yrittäjä Sari Kuosmanen valittiin 2016 Oulun naisyrittäjien toimesta Vuoden naisyrittäjäksi Oulussa.

Kukkakauppa Kanerva haluaa edelleen olla ajan kehityksen kärjessä, nyt ja tulevaisuudessa.

Tervetuloa liikkeeseemme.

Yrittäjä Sari Kuosmanen
Yrittäjä Sari Kuosmanen